Widget Recent Post No.

youTube Channel

Temrin P5 - Üç Fazlı Asenkron Motorun Aşırı Akım Rölesi İle Çalıştırılması

Amaç: 
3 fazlı asenkron motorun aşırı akım koruma rölesi ile sürekli çalıştırılmasına ait kumanda ve güç şemalarını çizmek, devre uygulama bilgi ve becerisini kazanmak.
Giriş: 
Bir motor besleme devresinde hattın başına konulan elektrik sigortaları, çalışma karakteristikleri sebebiyle motoru değil sadece hattı korurlar. Motorları arıza olmadan korumak için farklı röleler kullanılır.
Aşırı akım rölesi, aşırı akımların motor sargılarına vereceği zararları önlemek için kullanılır. Aşırı akım koruma röleleri motorları, sistemleri aşırı akıma karşı korumak amaçlı tasarlanmıştır. Aşırı akımların elektrik motorlarına zarar vermemesi ve verebileceği bu zararları önlemek için kullanılan cihazlara aşırı akım rölesi denir.
Sistemin Çalışması:
Devredeki start butonuna basılınca M kontaktörü enerjilenir ve M kontaktörünün açık kontakları kapanır, kapalı kontakları açılır. Bu sırada start butonuna paralel bağlı M kontaktörünün açık kontağı kapanır ve sistemin sürekli çalışması sağlanır. Start butonundan elimizi çeksek bile kontaktör çalışmasına devam etmektedir. Çünkü start butonuna bağlı kontaktör açık kontağı kapanmıştır ve akım devresini buradan tamamlamaktadır. Bu durumda devrenin çalışması süreklidir. Devreyi durdurmak için stop butonuna basmamız gerekir. Bu durumda devrenin enerjisi kesileceğinden kontaktör çekili kontakları bırakır. Mühürlemede devre dışı bırakılmış olur. Sistemi yeniden çalıştırmak için start butonuna basmamız gerekir. Durdurmak içinde stop butonuna basmalıyız.
Motorun çalışması sırasında yaşanabilecek arıza durumlarında (rotorun dönememesi, soğutmanın çalışmaması gibi) fazla akım çekeceği için aşırı akım koruma rölesi kumanda devresinde bağlı olan kapalı kontağını açarak devrenin enerjisini keser.
İşlem Basamakları: 
1. Kumanda ve Güç Devre Şemalarını çiziniz.
2. Devre Elemanlarını tespit ve temin ediniz.
3. Kumanda Kabloları ve Devre Elemanlarının Multimetre ile sağlamlık kontrolünü yapınız.
4. Önce Kumanda Devresini kurunuz ve bağlantılarını kontrol ediniz.
5. Güç Devresinin bağlantılarını yapınız ve devreyi kontrol ediniz.
6. Öğretmeninizin denetiminde devrenize enerji vererek devreyi çalıştırınız.
7. İşinizi teslim ettikten sonra, enerji girişinden başlamak suretiyle devre bağlantılarını özenle sökünüz.
8. Kumanda Kabloları ve Devre Elemanlarını ait oldukları yerlere kaldırınız.
9. Bu temrine ait soruları cevaplandırınız.
Sorular: 
1. Aşırı akım koruma rölesi nedir, ne işe yarar?
2. Devredeki başlatma butonuna paralel bağlı olan kontağın kapanmaması durumunda ne gibi arızalar meydana gelebilir?
3. Aşırı akım koruma rölesinin üzerinde bulunan ayar düğmesinin görevi nedir? Açıklayınız.
Kumanda ve Güç Şeması: 

Yorum Gönder

0 Yorumlar